Tantra Massage: Man of vrouw?

Uit onze Tantra praktijk:

Verschilt een Tantra massage voor een man van die voor een vrouw?

Sinds wij, Mark en Janine, Tantra massage geven, ondervinden we hoe groot en omvangrijk de wereld van Tantra is. We genieten enorm van wat we leren en zijn onze teachers heel dankbaar voor wat ze met ons delen. Als stel werken we intens samen om onze eigen weg hierin te vinden.

Een van onze ervaringen is dat man en vrouw zo verschillend reageren, dat een Tantra massage voor mannen en vrouwen niet hetzelfde kan zijn. Natuurlijk is elk mens weer anders. Maar buiten dat feit zijn we er inmiddels van overtuigd dat een “standaard” Tantra massage hele andere effecten heeft op vrouwen dan op mannen. Zelfs zo anders dat we onze massages hebben aangepast, een andere opbouw per massage hanteren, andere technieken toepassen en ook een ander traject aan de klant aanbevelen. Verder merken we dat het ook een ander effect geeft of de gever een man of een vrouw is.

(Klik hier als je een of een wilt boeken)

Als een klant belt, vragen we naar zijn of haar ervaring met Tantra en tasten we de achterliggende behoefte af. Daarna kijken we of een mannelijk of vrouwelijk masseur bij deze klant past.

De meeste mannen willen door een vrouw gemasseerd worden. Dat is logisch omdat tegengestelde seksen elkaar aantrekken. Door de massage van een vrouw, kun je als man beter in je gevoel komen. Want vrouwen zijn vanuit hun wezen helemaal vertrouwd met de sensiviteit van het hele lichaam.

Maar soms is het ook een valkuil. Want in hun rol als masseuse bestaat de kans dat vrouwen worden geassocieerd met de moeder en de manlijke klant zich klein gaat voelen en zijn manlijkheid wil bewijzen of zich vastklampt. Dan kom je als man niet bij je eigen kracht. Daarom is het belangrijk dat je je bewust bent van wat er gebeurt en hoe je jezelf daarin kunt dragen. Zodat je je eigen "reis" maakt en niet geobsedeerd raakt door de ander. Probeer er dus achter te komen waarom je een vrouw kiest, en probeer dat niet te doen om een gat in jezelf te vullen, want dat werkt niet. Voor vrouwen geldt hetzelfde natuurlijk, maar dan omgekeerd. Dus ook voor jou als vrouw is het belangrijk om te weten waarom je een massage van een man wil.

Wat veel mensen niet weten is dat een massage door dezelfde sekse, het bewustzijn van jezelf (als man of vrouw) enorm kan versterken.

Als een vrouw door een vrouw wordt gemasseerd kan ze zich opeens super sexy en vrouwelijk gaan voelen. Weer "durven" om dat uit te stralen en niet bang zijn om daarop veroordeeld te worden. Veel vrouwen durven niet helemaal een sexy vrouw te zijn, in het bijzijn van een man, omdat ze dan telkens hun grenzen moeten aangeven en verkeerd worden begrepen. Maar soms kan het onderlinge vrouwen contact je juist klein houden. Vooral als de andere vrouw ook een geremdheid ervaart in het vrouw zijn in de aanwezigheid van een man. In dat geval zou juist een manlijke masseur je kunnen helpen om op veilige wijze je te openen voor de manlijke energie. Want de manlijke energie helpt je ook om te gronden en stappen te zetten in je leven of je relatie. 


Bij een massage van man tot man, kan een man opeens zijn eigen manlijkheid, en vooral zijn kracht beter ervaren. Vooral bij een stevige drukpunt massage ervaren mannen dat. Dat geeft een enorm bevrijdend effect. We vinden het belangrijk dat het taboe daarop doorbroken wordt, en mannen ook leren om te genieten van het contact van man tot man, zonder dat ze bang zijn voor oordelen daarover. Het heeft namelijk niets met je seksuele geaardheid te maken. Het is super helend om als man met een andere man te kunnen dansen, knuffelen of lichaamscontact te hebben. Wanneer mannen zich uit hun cultureel opgelegde opgefokte verhoudingen hebben bevrijd, kunnen zelfs hele ondernemingen opbloeien hierdoor.

Dus naar aanleiding van waar je je bevindt op het pad van persoonlijke groei, lichaamswerk en Tantra, raden we je soms aan om de massage bij iemand van dezelfde sekse te volgen of juist bij de tegenovergestelde sekse. Je kunt ook allebei uitproberen: een massage  door een man en  door een vrouw. Als je experimenteert en vaker komt, kun je per keer dieper gaan en meer open worden.

En dan over de massage zelf. We zeiden het al, ook die verschilt tussen mannen en vrouwen. Wij allebei hebben de ervaring dat als je een vrouw masseert, de massage vaak wat langer duurt. En ook dat er hele andere dingen gebeuren dan wanneer we een man masseren. Mannen lijken veel makkelijker open te gaan, niet allemaal natuurlijk, maar de bereidheid is over het algemeen groot om “zichzelf te leren voelen”.

Een man wil helemaal aangeraakt en gezien worden. En als hij over zijn gêne heen is van het bloot zijn, met mogelijk zichtbare reacties op de massage, komt er in de overgave meestal heel veel energie vrij.

Vrouwen lijken in het begin vaak wat rustiger, behalve gevorderde Tantrika’s. Zo rustig zelfs dat een uitgebreide Yoni massage een inbreuk lijkt op de serene toestand en de subtiele hoge energie van de vrouw. Deze serene rust is heel belangrijk. Want een vrouw heeft veel tijd nodig om te ontspannen en bij zichzelf te komen. Onze ervaring is dat tantrisch ademen helpt om de seksuele levensenergie wakker te maken en dat bewegen helpt om deze te verspreiden en te transformeren. Zodat het zelfhelend vermogen wordt geactiveerd in het lichaam, voor meer vitaliteit. 

Wij vermoeden dat het niet beseffen dat man en vrouw echt verschillend reageren op tantra massage, een van de redenen is dat mannelijke collega professionals soms persoonlijke grenzen overschrijden bij Tantra massage. 

Het belangrijkste bij het begin van een massage is het “contract”. De vraag en de regels: wat mag wel en wat niet. Maar meestal zeggen zowel mannen als vrouwen: doe maar wat je nodig vindt. Een uitgebreide enquête vooraf heeft dan niet veel zin.

Wat dan wel?

Om die vraag te beantwoorden moeten we eerst kijken naar waar die verschillen in reacties vandaan komen.

Eén antwoord dat wij hierop kunnen geven is dat de oorzaak ligt in de verschillen in de anatomie tussen man en vrouw. De penis is eigenlijk een fors uitgegroeide clitoris. De vorm van beide organen lijkt sprekend op elkaar.  Als een vrouw de hele dag zou wrijven over het kleine buisje dat inwendig zit onder de knop van de klit, dan zou ze gemakkelijker opgewonden raken. Dus: vrouwen, als je je afvraagt waarom die vent “nou alweer” wil, stel je dit dan eens voor.

Veel mannen spelen met hun piemel, het is hun beste maatje, er is altijd wel iets van opwinding en ook van geruststelling dat die energie er is. Het is een naar buiten gerichte energie. De frustratie van sommige mannen is dat vrouwen weinig zin in seks hebben. En ook bij Tantra massages duurt het een tijdje voordat die seksuele energie (mag) gaan stromen, dus voordat een vrouw zich “bloot“ geeft. Maar stel je dan als man zijnde eens voor, dat een vreemde masseur een vinger in je kont steekt en je prostaat begint te masseren. Tenzij je een behoorlijk vrij iemand bent, zou je hiervan schrikken en dichtklappen. Anatomisch is dat ongeveer wat een vrouw ervaart, wanneer ze een intieme Yoni massage ontvangt. Het is meteen heel erg intiem en kwetsbaar! Vandaar dat veel vrouwen denken dat een Tantra massage niet bij hen past. 

Een van de manieren waarop het lichaam communiceert dat het ergens niet klaar voor is, is als iemand in slaap valt. Het is op stand-by gaan, weg gaan vanuit de plaats waar iets gebeurt dat niet helemaal klopt. De energie loopt weg, ook omdat er interne opvattingen zijn die soms tegenstrijdig zijn, waardoor een vrouw zichzelf ergens de schuld van geeft en haar mond houdt. Maar soms zijn die gedachten zo vluchtig dat je je ze niet eens gewaar bent. 

Als je als masseur niets door hebt en gewoon doorgaat met masseren en daarbij ook het geslacht aanraakt, verandert het slome gevoel (van weerstand) soms opeens in iets akeligs, en kan de vrouw "bevriezen", zich onmachtig voelen, overweldigd en de aanraking zelfs als smerig ervaren. Dat je vies voelen, kan zelfs ook pas achteraf gebeuren!

Belangrijk is echter om te weten dat dit soort reacties veel voorkomen en niet alleen bij vrouwen en ook niet alleen bij mensen die misbruikt zijn! Het is een veiligheidsmechanisme van het lichaam. En je kunt er niets aan doen als het je overkomt. Belangrijk is daarom dat je als masseur of masseuse en ook als klant, hiervan op de hoogte bent en niet oordeelt over jezelf. Maar vooral eerder of beter leert observeren wat er gebeurt, zonder dat er gepsychologiseerd wordt of getherapeutiseerd.

In een Tantra massage bij ons letten we er scherp op als iemand stil gaat liggen, uit contact te gaat of iets zomaar laat gebeuren. Immers het doel is contact te maken met jezelf in het hier en nu. Dat betekent luisteren naar je lichaam en alles, ècht alles (!) wat zich aandient, gebruiken als “werk” materiaal. Dus “uit” gaan is er niet bij, (tenzij je expliciete vraag is om het op stand-bye gaan te onderzoeken in jouzelf). We moedigen altijd aan om je impulsen te volgen en op je ademhaling te focussen.

Lees hier meer over waarom we Tantra geven: