Wilde Ziel

~ Tantra van Wilde Ziel ~

Wilde Ziel:

het onschuldige, vrije en natuurlijke in jezelf dat wéét.

Wilde Ziel is door Mark en Janine opgericht vanuit de gedachte dat we allemaal diep van binnen puur (wild) zijn en weten wat goed voor ons is.
We gaan ervan uit dat mensen niet hoeven te "werken aan zichzelf" of zichzelf hoeven te veranderen....
We bevinden ons op een gelijkwaardig niveau en ieder op een eigen uniek pad, van waaruit we elkaar kunnen inspireren en motiveren om bewuster te worden en te helen. Mark en Janine voelen zich aangetrokken tot een tantrische levensvisie en Empowerment. 

We helpen onszelf en anderen om ons te bevrijden van alles wat eventueel remt in het (mogen) stromen, genieten en liefdevol verbonden voelen met elkaar en met de natuur. Zodat we als vrije en volwaardige mensen, liefdevollere relaties kunnen aangaan, durven groeien in ons (net)werk en vanuit vertrouwen en kracht kunnen deelnemen aan de samenleving op allerlei manieren. 

De naam Wilde Ziel is geinspireerd op het boek: De ontembare vrouw, van Clarissa Pinkola Estés, verhalenvertelster, Jungian analyst en post-trauma specialist. Met Wilde Ziel bedoelt zij het onschuldige, vrije en natuurlijke deel in jezelf, dat wéét en je sleutel is tot gelukkig zijn.

We bieden workshops, cursussen, massage, coaching, dans en healing aan vanuit onze achtergrond in oa. Tantra, Sjamanisme en Empowerment.

Als je met name geïnteresseerd bent in Tantra, dan geeft onderstaand stuk meer uitleg over wat wij zien als Tantra.

Wat is Tantra?

Tantra is een filosofie, lifestyle, discipline, evolutie pad en een mentaliteit die het iemand mogelijk maakt om de hogere of goddelijke natuur van zichzelf te ervaren. Wij, van Wilde Ziel noemen die natuur je “wilde”, of oorspronkelijke natuur. Degene die je in je diepste wezen bent, als je helemaal “vrij” leeft. Vrij van beklemmende oordelen, schaamte, hardnekkige patronen die je remmen etc.

Verbaast dit je? Dat is niet zo vreemd, want: in de ogen van veel mensen (ook van professionele aanbieders van “Tantra”) gaat Tantra vooral over seks en eindeloos de liefde bedrijven.
Het is waar: als je je helemaal schaamteloos voelt over je seksuele gevoelens, dus vrij van oordelen daarop, dan beschik je over een enorme potentie. Je kan die inzetten door eindeloos te vrijen, een nieuwe soort relaties aan te gaan of door je zonder enige vorm van relatie drie slagen in de rondte te seksen. Maar uiteindelijk is dit voelen en bevrijden op seksueel gebied, slechts een onderdeel van Tantra.

De kennis die we in Nederland hebben van Tantra is eigenlijk niet zo heel groot. Het onderdeel seks en lekker voelen in relaties heeft de meeste aandacht gekregen, als je de boeken en websites nagaat.  Tantra verwerpt dat niet, maar het plaatje is zo niet compleet. Tantra is een spirituele weg die zegt:  Je begint waar je echt bent…niets wordt vermeden, verworpen of uitgezonderd! (dus ook seks niet).

Tantra is een positieve benadering van het leven. Het benut àlle gegeven ervaring van het individu als stapstenen voor groei, expansie en evolutie.  Mits je een helder kader hebt, dat je helpt om jezelf en je omstandigheden juist te begrijpen. Want alleen dan neemt je hele bewustzijn toe en groei je verder. 

Dit laatste gebeurt niet vanzelf. Er zijn globaal twee manieren om ingewijd te raken in Tantra, door transmissie en door transformatie van energie. Welk pad jouw pad is, hangt van je eigen natuur af en je achtergrond.

Transmissie wordt ook wel Shaktipat genoemd. Transformatie wordt ook wel (oa) Shiva Tantra genoemd. Andere benamingen zijn de Tantra van de Linkerhand (transmissie) of de Tantra van de rechterhand (transformatie).

Denk maar aan je eigen hand: linkshandig is meer intuïtief, en inwijding door ervaring, sensaties, zintuigen. Vaak door een gegeven inwijding, verandert in 1 keer je totale denken. Tantra van de rechterhand is meer stapsgewijze transformatie en pakt de mind aan  door gerichte oefening en meditatie.
Welke weg je ook bewandelt, je hebt wel altijd een kader nodig om je ervaringen  te kunnen plaatsen. En om je mind te kunnen richten. Want energetische inwijdingen (zoals door Diksha, Kundalini, Tantra rituelen of door inzichten in Yoga Nidra) zonder enig begrip van of zonder goede begeleiding  op waar je mee in aanraking komt, kan leiden tot overbelasting en schade van je hele systeem (body en mind). Of wat je ervaren hebt, wordt de kop ingedrukt, omdat je oordelende mind (of die van je omgeving) ermee aan de haal gaat.

Tantra wordt door de ingewijden beschreven als een praktische leerweg, waarin niet de techniek centraal staat. Het is een praktische set aan oefeningen, rituelen, inwijdingen en studie,  om via toename van je bewustzijn energie vrij te maken die je bevrijdt van je belemmeringen. Tantra en yoga zijn ook nauw verbonden aan elkaar. In die zin, dat Yoga meer de technische kanten beoefent.  Tantra helpt je om de vrijmakende energie te leren ervaren, waardoor de yoga  veel krachtiger gaat werken.

Wat is jouw eigen Tantra ervaring?

Als je denkt dat je met Tantra in aanraking bent gekomen, kijk dan eens waar je naar je eigen ervaringen, experimenten en opvattingen erover.

  • Kun je jouw ervaringen plaatsen in een spiritueel pad, bijvoorbeeld het Tantra en/of Yoga pad zoals hierboven genoemd?
  • Heb je geleerd om te mediteren op je ervaringen?
  • Heb je geleerd om je eigen gedachten te observeren?
  • Heb je wel eens een staat van “no mind”, leegte, ruimte ervaren?
  • Heb je ook geleerd om bewust te ademen, in of rondom een mediatie, massage of yogaoefening?
  • Heb je bewust geoefend met je bekkenbodemspieren en zgn. “energy locks” in je lichaam?

Kun je helder JA zeggen op 2 of meer van de bovenstaande vragen? GEFELICITEERD! Want dan behoor je waarschijnlijk tot de 20% van de mensen die echt met oefeningen van Tantrische oorsprong te maken hebben gehad. Ga door! Want je bent begonnen om jezelf helemaal te ontdekken. En ook om te ontdekken wat jouw rol of plek is in de wereld, het universum. Een heel stuk potentie ligt voor je, om zonder angst en voortaan krachtig door het leven te gaan.

Of zit je te klapperen met je oren? Heb je (bijna) niets mee gekregen van deze manier van Tantra? Ben je nu teleurgesteld of voel je je een beetje verward door het bovenstaande? Dat hoeft echt niet. Want ook als je je helemaal op het seksuele pad hebt begeven, heb je een start gemaakt met jouw spirituele pad en de ontdekking van wat de energie van seksualiteit in wezen is. Het enige wat Tantra vraagt is om iets verder te kijken en te zien dat er veel meer is waar Tantra echt over gaat…

Er is véél meer …

Er is veel meer te vertellen, te ervaren en te leren op het gebied van Tantra! En wij weten nog maar weinig, beseffen we. Mark en ik voelen een nieuw spiritueel vuur in ons, dat ons aanzet om (nog) meer te beoefenen, leren en studeren, heerlijk! Wat we nu ervaren is anders dan wat we in het begin dachten te weten na  al die leuke Neo-tantra workshops en retreats. Waren die eerdere ervaringen daardoor  “fout” of “zinloos”? Nee, integendeel!

Want door onze eerdere inzichten en ervaringen anders te kaderen en door meer begeleiding, oefening en studie in deze “andere” Tantra, vallen er duizenden puzzelstukjes opeens op hun plaats!

Zo hebben we geleerd dat Tantra :

  • Een spirituele richting is die betekenis geeft aan het leven, omdat…
  • Tantra een systematische methode is voor het leven zelf en
  • Het beoefenen van Tantra een transformatie van gedrag en karakter (de mindset)teweeg kan brengen.

Maar we beseffen ook dat de ervaring van iemand die zich zijn hele leven wijdt aan Tantra in landen zoals India of Tibet, heel anders is dan die van ons, westerse mensen. Talloze keren waarschuwen Tantrische meesters uit het oosten voor onze “jonge” geest, die zich onmiddellijk als een tovenaarsleerling gedraagt en er een zooitje van maakt.

De laatste maanden horen we helaas veel berichten over zgn. “tantra masseurs” die geen idee hebben wat Tantra inhoudt en er mogelijk alleen op uit zijn om mensen te misbruiken op allerlei wijze, waaronder seksueel. Het is de schaduw die we nu in het Tantra veld tegengekomen zijn, zoals: ongeduld, kinderlijke nieuwsgierigheid, bijgeloof, dubbele agenda, narcistisch op jezelf gericht, en een gebrek aan goede begeleiding (dit geldt voor zowel de cliënt als de aanbieder).

Maar elk nadeel heeft zijn voordeel… door het vaarwater waarin Tantra in geraakt is, komt wel de oorspronkelijke bedoeling van Tantra opeens naar boven drijven. Althans zo ervaren wij het. Want niet alleen in ons eigen leven zijn we veel meer aan het onderzoeken en integreren wat Tantra is en hoe we werkelijk tantrisch kunnen leven en werken. Maar ook in onze collegiale omgeving en in onze praktijk zien we een verschuiving naar interesse in wat Tantra echt is.

Empowerment van de vraag:

Onze cliënten die voor een sessie komen, hebben nu vaker een spirituele vraag of een levensvraag. We moedigen dat ook sterk aan. We merken dat ze bewuster worden van hun patronen en potenties. En ze staan ook meer open voor yoga/tantra oefeningen en meditaties die we in de sessies geven. Ook de bezoekers van onze workshops zijn anders dan die van een jaar of drie geleden. Het zijn veelal oprecht geinteresseerde deelnemers, en er vallen nauwelijks mensen af (omdat ze niet in de groep passen of  “grijperig” zijn).

Met een bewuste vraag of een oprecht verlangen om te groeien, is de potentie van wat onze “geleende handen” in een 1 op 1 sessie kunnen betekenen, vele malen sterker.  
En dat is het niet alleen: als je binnenstapt met de focus op je eigen bewustwording en spiritualiteit, sta je meteen al steviger in je schoenen. Een sessie wordt zo meer een vorm van sparring, kennisoverdracht, coaching of het zoeken naar een bruikbare wegwijzer op JOUW pad. Waarmee wij dienend zijn aan jouw proces. We willen jou namelijk niet “fixen” , we betuttelen niet, we geven geen “therapie”. En als jij je eigen proces niet voldoende aanstuurt of niet voldoende met ons communiceert, gaan wij niet verder met de massage, totdat jij er weer helemaal bij bent en jezelf kunt dragen. Dat wil zeggen: in staat bent om te reflecteren op wat er gebeurt en je niet in een afhankelijke positie tov ons plaatst of laat plaatsen. Want daar heb je helemaal NIETS aan en wij ook niet.

We krijgen ook andere, meer gerichte feedback, bijvoorbeeld:
“Door de manier waarop jij masseert, voel ik mijn hele lichaam en ik voel me helemaal heel. Bloot zijn is geen issue meer en heeft niets met seksuele opwinding te maken, merk ik. “

Eerst kreeg ik het heel koud, maar omdat ik bleef ademen en mij bleef verbinden met de plekken in mijn buik waar jij masseerde, brak er iets open in mij en er knalde een enorme hoeveelheid energie vanuit mijn bekken door mij heen, waarna de kou verdween.  Alles stroomt nu, van top tot teen, zo heb ik me nog nooit eerder gevoeld”.

Deze twee voorbeelden noem ik, omdat ze aangeven hoe vaak mensen nog bang zijn dat er iets wel of juist niet gebeurt op seksueel gebied. Er hangt snel een spanning rond dit thema in de lucht. Als we terug krijgen dat die spanning helemaal wegvalt, dan zijn we blij dat wij kennelijk veilig genoeg zijn geweest. Een volgende stap is om dan te durven focussen op de seksuele energie en die via ademmeditatie te verbinden met je hartsenergie. Eigenlijk “doe” je dat niet (wij ook niet..) maar word je je bewust dat je lichaam zichzelf geneest en wéét! Dat proces kwam in het tweede voorbeeld op gang. Deze tweede persoon in kwestie zei achteraf dat dit stromen en open voelen, bijna twee weken aanhield.

We laten de ervaring altijd bij de persoon die het ervaart. Na de sessie trekken we ons even terug zodat je helemaal in je eigen tempo terug kan komen. We gaan niet knuffelen of naast iemand liggen, na afloop van de sessie. We blijven gekleed, laten ons zelf niet intiem aanraken. En er wordt al helemaal niet geneukt of  gelikt of getongzoend. Het besef dat het om een spirituele massage gaat en niet om het uitwisselen van seksuele behoeftes, mag je van elke Tantra masseur verwachten, wij vinden dat tenminste normaal.  En een veilige, professionele houding vinden we belangrijk, want we willen dat cliënten  hun eigen focus houden. En niet afgeleid worden door verlangens afkomstig uit de mind of het ego, doordat ze universele liefdesenergie verwarren met liefdesuitingen in de persoonlijke sfeer. 

Is een Tantra massage nou wel of geen vorm van Tantra?

Hoewel Tantra massage in de oude Tantra geschriften niet voorkomt, is het in onze ogen wel een goede vorm die aansluit bij ons, westerse mensen. Zodoende komen we makkelijker van ons hoofd in ons lijf en leren we ook om ons bekken en seksgebied beter gewaar te worden en van daaruit onszelf te centeren, te gronden. Want doordat we zoveel zittend werk doen en vaak ook kantoorwerk, zijn we lang niet zo “geaard” en ontvankelijk voor Tantra, als de (vroegere) bewoners die met Tantra en meditatie zijn opgegroeid in het verre Oosten. 

Tantra healing en tantrische massage vullen aan, en kun je zien als voorbereiding om Tantra en tantrische yoga  beter te kunnen te beoefenen. Mits het dan wel zo wordt gegeven dat de cliënt het ook leert te kaderen in Tantra beoefening. En dat hij of zij het eigenaarschap behoudt van het zelfonderzoek. De laatste maanden zijn Mark en ik met een ware ontdekkingsreis bezig en leren we om wat wij geven in sessies en workshops, beetje bij beetje te integreren met Tantra zoals die eeuwenlang overgebracht is. Er gaat waarschijnlijk ook van alles veranderen in ons aanbod.

Een beroepsvereniging voor Tantra?

Ons proces is in een stroomversnelling gekomen doordat we kwartiermaker zijn geworden voor de Nederlandse vereniging van Tantra professionals. Samen met onze eigen Tantra meester (swami): Nirav Beej van de Tantra tempel vormen we een drietal dat het proces opzet, om te komen tot een volwaardige Tantra beroepsvereniging. 

Samen met een groeiende groep professionals en ook enkele deskundigen die ons adviseren, denken we over praktische zaken na zoals: een ethische en hygiënische  code waar je je aan houdt in relatie tot je cliënten. En we inventariseren veel, zoals: welke soorten beroepen er zijn, wat voor opleiding er is en wat mensen gevolgd hebben. En ook bestuderen we hoe Tantra, de praktijk in Nederland en de wetgeving zich tot elkaar (kunnen) verhouden, en hoe we eventuele klachten op professionele wijze kunnen (laten) afhandelen.

Het zal nog wel even tijd nodig hebben voor we al het praktische werk verricht hebben, omdat iedereen het naast het eigen werk moet doen en zich tegelijkertijd ook verder ontwikkelt en opleidt. En het is een lastig veld, omdat er zoveel verschillende beroepen en soorten bedrijven zijn die op westerse wijze Tantra bedrijven, waarvan veel bijna uitsluitend op seksueel of relatiegebied bezig zijn. En  Tantra, als levensbeschouwing en spiritueel pad tot zelfbevrijding en verlichting laat zich moeilijk kaderen in een wereldse beroepsvereniging.

Maar we denken dat het deze keer gaat lukken, omdat voor degenen die met seksuele therapie bezig zijn er nu ook voldoende professionele verenigingen worden ontwikkeld, de laatste tijd.  Zo kunnen seksuele therapie en Tantra op grond van hun basis motivatie beter van elkaar onderscheiden worden. En ook seksuele therapie is nuttig en nodig. En ook daarin is de tijd aangebroken om dit goed te professionaliseren, zoals anderen nu doen of al hebben gedaan. Want alleen al in Nederland lopen 5,1 miljoen mensen tegen problemen op seksueel gebied aan (volgens onderzoek door Rutgers).

Nieuwe inzichten over Tantra:

De afgelopen jaren zijn er boeken, artikelen met nieuwe inzichten verspreid door 3 wetenschappers in de VS, waaronder van Christopher D. Wallis, ("Hareesh") bekend van het boek Tantra Illuminated. Deze wetenschappers hebben een andere, ruimere kijk op Tantra, die meer aansluit bij wat Tantra ooit geweest is. Heel interessant is, dat deze wetenschappers “nieuwe” meditaties en inzichten overdragen omdat ze in de afgelopen decennia talloze nog nooit vertaalde Sanskriet teksten hebben bestudeerd over Tantra. En daarnaast ook zijn ingewijd door indiase Tantraleraren.

Ze hebben bijvoorbeeld ontdekt dat Tantra onder alle lagen van de bevolking geleefd en overgedragen werd in de vroege middeleeuwen en ook waarschijnlijk ruim daarvoor. Van Kashmir (Pakistan) tot in Indonesië, en zelfs Cambodja was Tantra ooit heel bekend.
Door onze eigen zoektocht zijn we bij Wilde Ziel ervan overtuigd geraakt dat tantra ook al lang geleden in het Westen werd overgedragen en bekender was dan nu!

Tantra vormt een stevige bedding voor de sprong naar een hoger bewustzijn

Het is geen toeval dat zowel de zware kritiek op het seksuele aspect van Tantra, als deze diepe kennis die Tantra juist helemaal uit de sekshoek haalt, gelijktijdig in de openbaarheid komen. Het vormt een unieke nieuwe bedding om Tantra in Nederland en mogelijk ook in Europa op een totaal andere manier neer te zetten en over te dragen. Zodat ook nieuwe generaties hier profijt van zullen hebben en door kunnen groeien in de tijdloze wijsheid die Tantra overdraagt. In dat licht is het ook belangrijk dat we veel meer gaan samenwerken in “Tantra-land” en onze kennis veel meer bundelen en delen. Alleen zo kunnen we de bedding verstevigen, die het mogelijk maakt om naar een nieuw bewustzijn te groeien met elkaar.

 

Namasté

Janine en Mark

www.wildeziel.nl